نمونه جدیدی به شجره خانوادگی بشر اضافه میشود! گونهای منقرض شده از انسانها که در فیلیپین پیدا شده همان نمونهایست که حالا بناست روی درخت خانواده انسان جایی برایش در نظر گرفته شود تا در این سیر تکاملی بشر به عنوانی عضوی از خانواده انسان به رسمیت شناخته شود!
بعد از اینکه این گونه منقرض شده در منطقهای که بزرگترین جزیره فیلیپین محسوب میشود و لوزون نام دارد کشف شد نام او با عنوان “هومو لوزوننسیس” مطرح شده است.
ویژگیهای فیزیکی این گونه ترکیبی است از اجداد انسانهای باستان و البته بشر که در دورههای اخیر زیست کرده است. این بدان معناست که خویشاوندان انسانهای بدوی افریقا را ترک کردهاند و به سمت آسیای جنوب شرقی کوچ کردهاند؛ موضوعی که البته پیشتر احتمال آن وجود نداشت. این یافته جدید نشان میدهد سیر تکاملی انسان در این منطقه میتواند روند بسیار پیچیدهای را طی کرده باشد به طوریکه همزمان در این برهه زمانی سه یا تعداد بیشتری از گونههای انسانی در این منطقه وجود داشتهاند که در همین زمان اجداد ما به این محدوده رسیدهاند.
یکی از این گونههای انسانی هابیتهای کوچک _موهو فلورسینسیس_ بودند که در جزایر فلورس اندونزی حدود ۵۰ هزار سال قبل زندگی میکردهاند. پروفسور کریس استرینگر از موزه تاریخ طبیعی لندن میگوید: “بعد از کشف فوقالعاده هومو فلورسینسیس کوچک که اطلاعاتش در سال ۲۰۰۴ منتشر شد به این نکته اشاره کردم که تجربههای بدست آمده از سیر تکاملی انسان در جزیره فلورس میتواند در بسیاری از دیگر جزایر این منطقه تکرار شود.”
حالا این یافته جدید و حدسیات فعلی در مورد آن به نظر میرسد در جزیرهای به فاصله ۳ هزار کیلومتر از منطقه قبلی بدست آمده است.
نمونه جدیدی که در غار کالائو واقع در شمال لوزون در فیلیپین کشف شده است قدمتی بین ۵۰ تا ۶۷ هزار سال قبل را دارد. این نمونه کشف شده شامل سیزده قسمت از جمله دندانها، استخوانهای دست و پا و همچنین بخشی از استخوان ران میشود که به دست کم سه فرد بزرگسال و یک نوجوان تعلق دارد. این بقایا در حفاریهایی که از سال ۲۰۰۷ در این غار آغاز شده بدست آمدهاند.
هومو لوزننسیس به لحاظ فیزیکی شباهتهایی به انسانهای جدید دارد. اما دیگر ویژگیهای این نمونههای جدید به گونه استرالوپیتیسینها بازمیگردد که بین دو تا چهار میلیون سال قبل در افریقا زندگی میکردند.
استخوانهای انگشت و شصت آنها حالت منحنی دارد که میتواند بدین معنا باشد که کوهنوردی یا بالا رفتن از ارتفاعات برای این گونه از انسانها مسئله مهمی بوده است. از این منظر گونههای جدید میتوانند مواردی مشابه استرالوپیسینها باشند.
با این وجود اگر گونههای مشابه استرالوپیسینها قادر بودهاند تا آسیای جنوب شرقی بروند، این ایده در اذهان ما تغییر میکند که چه گروهی از خانواده انسانها که در شجره ما وجود دارند ابتدا افریقا را ترک کردهاند.
اگرچه سالهاست باوری وجود دارد مبنی بر اینکه هومو ارکتوسها اولین گونههای انسانی بودهاند که حدود ۱,۹ میلیون سال قبل سرزمین خود یعنی افریقا را ترک کردهاند.
در عین حال با توجه به اینکه لوزون تنها از طریق دریا قابل دسترسی است این سوال مطرح میشود که چطور گونههای پیش از انسان توانستهاند به این جزیره برسند؟
علاوه بر هومو لوزننسیسها به نظر میرسد جزیره آسیای جنوب شرقی خانه دیگر گونههای انسانی که دنیسوانها نامیده میشوند بوده است؛ گونههایی که از قرار معلوم بعد از رسیدن به این منطقه با انسانهای مدرن اولیه (هومو ساپینسها) پیوند و اصلاح نژادی داشتهاند.
این اطلاعات از تجزیه و تحلیل دیانایها بدست آمده است در حالیکه فسیل دنیسوانها در این منطقه پیدا نشده است.
جزیره فلورس اندونزی موطن گونههایی بوده است که هومو فلورسینسیس نامیده میشوند که البته اسم مستعار آنها به واسطه قد کوتاهی که داشتهاند به هابیتها مشهور شده است. به نظر میرسد حیات این گونهها در این منطقه به دست کم ۱۰۰ هزار تا ۵۰ هزار سال پیش برمیگردد که به طور بالقوه به زمانی مربوط است که انسانهای مدرن به منطقه مورد نظر رسیدهاند.