مشخصات:
- نام کتاب: The Omnivore’s Dilemma
- عنوان فارسی: معضل جانور همهچیزخوار
- نویسنده: مایکل پولان
- مترجم: آرش حسینیان
- نشر: اینترنتی
بخشهایی از کتاب
«همانند اکثر دیگر موجودات خونگرم، انسان طوری تکامل یافته تا مواد غذایی پرانرژی را ترجیح دهد، این موضوع در علاقهی ما به چیزهای شیرین قابل مشاهده است و اکثر پستانداران نیز در این ویژگی با ما مشترکند. ما تکامل یافتهایم تا مزهی قند و چربی(هم از نظر بافت و هم از نظر مزه) را ترجیح دهیم زیرا قندها و چربیها دارای بیشترین انرژی در ازای هر لقمه هستند. اما نکته اینجاست که در طبیعت- یعنی در مواد غذایی کامل- ما به ندرت با این حجم از قند و چربی که امروز در غذاهای فرآوریشده چپانده میشود رویارو میشویم: شما در هیچکجا میوهای پیدا نمیکنید که به اندازهی نوشابه فروکتوز داشته باشد، یا تکهگوشتی از یک حیوان که به اندازهی یک ناگت مرغ چربی داشته باشد.»
حالا میتوان فهمید چرا مواد غذایی فرآوریشده قادر است به این خوبی مردم را به خوردن مقدار هرچه بیشتر ترغیب کنند.
«..تحقیقات انجامشده بر روی جانوران این موضوع را به خوبی نشان داده است: وقتی به موشهای صحرایی محلولهایی از ساکروز(شکر) خالص یا چربی خالصِ خوک ارائه میشد- یعنی چیزهایی که به ندرت در طبیعت به این شکل یافت میشوند – آنها آنقدر به خوردن ادامه میدادند که بیمار میشدند…»
حال انسان را در برابر فستفودهای فراوان تصور کنید:
«…شاید فکر کنید مردم به محض اینکه احساس سیری میکردند دست از خوردن و نوشیدن این وعدههای غذایی غولآسا میکشیدند. اما معلوم شد گرسنگی به این شکل عمل نمیکند. محققان نشان دادهاند آدمها و حیوانات زمانی که با وعدههای بزرگ غذایی روبرو میشوند تا ۳۰٪ بیشتر از مواقع دیگر غذا میخورند از قرار معلوم، اشتهای انسان به شکل تعجببرانگیزی انعطافپذیر است، و این موضوع از نظر تکاملی به خوبی قابلفهم است: زیرا این برای نیاکان شکارچی-گردآورندهی ما واجب بوده تا هرجا که امکانش فراهم میآمده زیاد بخورند و به این شکل، برای مواجهه با قحطیهای آینده مقداری انرژی در قالب چربی ذخیره کنند…»