مشخصات کتاب:
عنوان کتاب: چه چیزی زیستشناسی را بیهمتا میسازد
- نویسنده : ارنست مایر
- مترجم : کاوه فیضاللهی
- ناشر: جهاد دانشگاهی مشهد
- سال انتشار : ١٣٨٨
این کتاب نو که مجموعه ای است از مقاله های جدید و بازنگریسته به قلم نامدارترین زیست شناس تکاملی قرن گذشته و به مناسبت صدمین سالروز تولدش، زیست شناسی را همچون علمی خودمختار می کاود، نکته هایی از تاریخ اندیشه تکاملی را روشن می کند، مشارکت های فلسفه در علم زیست شناسی را به نقد می کشد و درباره چندین مورد اصلی از مسائل جاری نظریه تکامل اظهارنظر می کند.
ارنست مایر بهویژه توضیح می دهد که نظریه تکامل داروین در عمل پنج نظریه جداگانه است که هر کدام تاریخ، خطسیر و تاثیر ویژه خودش را داشته است.
انتخابطبیعی ایده ای است جدا از نسب مشترک و از گونه زایی جغرافیایی و نظایر آن.
برخی از بحث و جدلهای داروینی همیشگی احتمالا ناشی از اشتباه گرفتن این پنج نظریه جداگانه با یک معجون واحد است. علاقمندان به نظریه تکامل یا فلسفه و تاریخ علم در این کتاب ایدههای سودمندی خواهند یافت. این کتاب تقریبا برای تمام کسانی که درمورد زیست شناسی در کل کنجکاوند باید خوشایند باشد.
ارنست مایر زیست شناس در ۱۰۰ سالگی در این نخستین کتاب قرن دوم زندگانی دراز خویش، باریک اندیشی هایش درباره جالب ترین و مهم ترین پرسش های حیات را به ما عرضه کرده است: چرا نمی توان موجودات زنده را صرفا ماشین هایی بسیار پیچیده دانست؟
انسان چگونه تکامل یافت؟ چرا هنوز با هیچ موجود فرازمینی ارتباط برقرار نکرده ایم؟ و بسیاری دیگر. این کتاب با وضوح و قدرتی که در هر صفحه اش می درخشد بهتر از همه در یک کلمه خلاصه می شود: شورانگیز.
فهرست مطالب
مقدمه
علم و علوم
خودمختاری زیستشناسی
غایتانگاری
تجزیه یا فروکاستباوری؟
تأثیر داروین بر اندیشه مدرن
پنج نظریه داروین در تکامل
بلوغ داروینیسم
انتخاب
آیا انقلابهای علمی توماس کوهن روی میدهند؟
نگاهی دیگر به مسئله گونه
پیدایش انسان
آیا ما در این جهان بیکران تنهاییم؟
زیستشناسی نژاد و مفهوم برابری
پیوست الف. هشتاد سال تماشای صحنه تکامل
پیوست ب. تکامل ارنست: گفتگو در صدسالگی
پیوست ج. در اهمیت ارنست مایر بودن
واژهنامه