فرگشتنامه مجموعهای از اینفوگرافیهای کتاب تصویری بریتانیکا است که به فارسی ترجمه میشوند. محتوای مطالب کاملا گرافیکی و تصویری همراه با توضیحات سادهای خواهد بود. هدف این مجموعه، بیان ساده فرگشت و دیگر عوامل مرتبط با آن است.
قسمت پنجم با نام «نقطهی بحرانی» از بخش «افسانهها و شواهد علمی» قابل دریافت میباشد.
بخش هایی از مطالب قسمت پنجم
یکی از بزرگترین مسائل پیش روی نظریهی تکامل، چگونگی پدید آمدن گونههای جدید است. زمانی که یک جمعیت از جانداران از افراد درون گروه اولیهی خود جدا میشوند (مثلا زمانی که در شرایطی متفاوت با والدین خود بهسر میبرند) و ارتباطشان را با جمعیت اولیه متوقف میسازند. در طی چندین نسل این افراد ایزوله شده دستخوش جهشهای ژنتیکی متفاوتی خواهند شد که منجر به ظهور تغییرات فنوتیپی کاملا متفاوت با آنچه که جمعیت اولیه از خود بروز میداد میشوند. هویدا است این جمعیت، صفاتی کاملا متمایز با گروه اولیه بروز خواهد داد، بهشکلی که میتوان آنها را گونههای جدیدی نامید. مطابق آنچه گفته شد میتوان چگونگی پیدایش مستمر دودمانهای جدید و رو به رشد موجودات زنده را از دیدگاه تکاملی درک کرد.
منشاء گونههای جدید
افراد یک گونه واجد شباهتهای بسیار نزدیکی با یکدیگر هستند و ممکن است واجد نژادهای متفاوتی نیز باشند. اما این شباهتها بین گونهها مختلف کمتر و کمتر میشود. در طی فرآیند گونهزایی، دو یا تعداد بیشتری گونه از یک گونه پدید میآیند (تبارزایی) و یا چندیدن فرد زایا طی فرآیند آمیختهگری از دو گونهی متفاوت بهوجود میآیند (هیبریداسیون)، اگرچه دومین فرآیند کمتر در طبیعت رخ میدهد.
فرآیند تبارزایی میتواند در نتیجهی انزوای جغرافیایی و یا به شکل ساده در نتیجهی عدم رخداد جریان ژنی میان گروههای مختلف افراد یک گونهی یکسان که حتی در یک قلمرو زندگی میکنند رخ دهد.
پینوشت: بهسبب عدم وجود معادل مناسب برای نام عسلکشهای گوناگون از نام انگلیسی بهره برده شده است و نام علمی و لاتین گونهها نیز بهدلیل بیان علمی برگردان نشده است.